Beboelig kælder:

Som det klare udgangspunkt er en kælder ikke godkendt til beboelse. Det vil sige at man ikke lovligt må bruge sin kælder til for eksempel; soveværelse, opholdsstue, kontor eller køkken. Man må heller ikke udleje sin kælder til beboelse – selvom mange gør netop det. Grunden til at loven er sådan er, at der ofte er fugt i kældre. Det er ikke sundt at opholde sig i en fugtig kælder i længere tid. Derudover kan det være svært at komme ud fra en kælder i tilfælde af brand.

Kan du lave din kælder så den kan godkendes til beboelse ?

Før du går i gang med en omfattende kælderrenovering kan det være en god ide at undersøge hvilke krav din kommune stiller for at ville godkende at en del af din kommende gennemrenoverede kælder til beboelse. Hvis du kan få godkendt kælderen som beboelse vil ejendommen formentligt være mere værd. Et tip: En godkendelse af kælderen til beboelse vil få din ejendomsskat til at stige, overvej at udsætte ansøgningen om ændring af kælderens status til et par måneder før du sætter huset til salg. Overvej også om en fremtidig køber vil give mere for huset fordi kælderen er godkendt til beboelse – han skal jo så betaler mere i ejendomsværdiskat. Spørg eventuelt ejendomsmægleren til råd.

De vigtigste krav der stilles for at en kælder kan godkendes til bolig er følgende:

  1. At gulvet skal ligge over det omgivende terræn mod mindst én af kældervæggene. Altså skal mindst en af kælderydervæggene svare til en almindelig hus-facade i forhold til det omgivende terræn. Hvis dit hus ikke ligger på en meget skrånende grund, skal den ene kælderydervæg så graves fri for at opfylde dette krav. Her kan vi hos Kælderudgravning.dk hjælpe med at anlægge en eller flere kældertaresser, som desuden giver et supergodt lys i kælderen.
  2. Desuden skal der minimum være en lofthøjde på 2,30 meter i rummet.
  3. Desuden skal der være et vindue ud til de fri i hvert rum i kælderen.
  4. Desuden skal der være en flugtvej ud i det fri. Flugtvejen kan være et vindue, en dør eller en lem. Flugtvejen størrelse skal mindst være på 1,5 meter når man lægger højde + bredde sammen. Desuden må der ikke være mere end 1,20 meter op til udgangen målt fra kældergulvet af. Derudover skal det være let at åbne flugtvejen.
  5. Indeklimaet i ‘kælderrummet’ skal være sundt og sikkert.
  6. Kælderen, som beboelsesrummet ligger i, må desuden ikke være kold og fugtig. I langt de fleste kældre som ikke er gennemgribende renoveret vil ovenstående krav ikke være opfyldt. Kommunerne følger bygningsreglementets krav nøje og vil derfor som regel ikke give tilladelse til beboelse i en almindelig kælder. Tip: Hvis det er vigtigt for dig at kælderen kan godkendes til beboelse så kontakt din kommune og hør om lokale krav før du går i gang. Det er kommunens tekniske forvaltning der administrere om din kælder kan godkendes til beboelse. Du kan sende en ansøgning til teknisk forvaltning hvis du ønsker at ændre status på din kælder. Hvis du gerne vil have mulighed for at få din kælder godkendt til beboelse er det en god ide at kontakte den tekniske forvaltning og få de præcise krav de stiller oplyst, før du går i gang med et omfattende kælderprojekt.

Skal vi hjælpe jer med at gøre jeres kælder mere anvendelig eller måske endda til en beboelig kælder?

Få et uforpligtende tilbud

Udfyld formularen og så vender vi tilbage til dig med et uforpligtende tilbud på din opgave.

© Copyright - Kælderudgravning