Fugt i kælderen

En komplet kælderrenovering er forholdsvist dyrt. Så hvad kan man gøre for at komme fugten til livs uden at renovere kælderen med dræn og udvendig isolering? En kælder i et ældre hus er ikke bygget til beboelse og kan heller ikke lovligt anvendes hertil. En kælder er ofte både fugtig og kold, måske er der endda skimmelsvamp og mug i kælderen. En traditionel kælderen blev tidligere brugt til fyrrum og opbevaring af kul. I dag vil mange gerne kunne bruge deres kælder til beboelse, opbevaring af ting, værksted, kontor, gæsteværelse eller teenageafdeling.

Vi synes ikke man skal opholde sig længere tid i en kælder som ikke er renoveret fra A-Z, men der er naturligvis ting man kan gøre for at minimere fugt og kulde i sin kælder. God udluftning er det vigtige – man kan få bordet luftkanaler med en diamantskærer og isætte udluftningskanaler. Man kan købe modeller som starter når luftfugtigheden når et vist niveau, eller man kan købe en model som bliver drevet af sollyset. Hullerne til disse luftkanaler kan man vanskeligt lave selv. Kontakte et firma som har et diamantbord til formålet – overvej at spørge ind til prisen pr. hul på forhånd.

Det er forholdsvis bekosteligt at lave disse huller med diamantbord, fordi et diamantbord slides og koster spidsen af en jetjager. Når du maler vægge i din kælder, så brug altid en diffusionsåben maling i kælderen – sådan en maling kan vand trænge igennem. Hvis du ikke har isoleret kælderen udvendig fra står der måske vand på den anden side af kældervæggen. Vandet vil kommer igennem væggen og skal også kunne komme igennem malingen – det kan den ved en diffusionsåben maling.

Hvis ikke malingen er diffusionsåben vil malingen bobler op. Kan vandet ikke komme væk trækker vandet måske opad i væggen i stedet, hvor den kan forårsage råd og skader i etageadskillelsen og på hele huset. Nye vinduer i kælderen vil også kunne hjælpe til at få en varmere kælder. Vi anbefaler altid at man vælger vinduer med indbyggede friskluftventiler. Indvendig isolering af kældervægge er også en mulighed som mange bliver fristet af. Men ulempen er at vandet vil komme gennem vægge og ikke kunne fordampe mellem væg og isolering.

Det kan blive en usund kombination som kan føre til skimmelsvamp bagved isoleringen. Indvendig isolering er ikke en optimal løsning. Specielt ikke hvis der er jord og vand op af væggen på den anden side. Det er bedre men en mur man kan se og så at lufte godt ud og få fugten væk af den vej. Overvej en brændeovn eller måske et pillefyr eller en smart pilleovn i kælderen, det kan hjælpe mod fugt hvis man engang imellem kan varme kælderen godt igennem.

Få et uforpligtende tilbud

Udfyld formularen og så vender vi tilbage til dig med et uforpligtende tilbud på din opgave.

© Copyright - Kælderudgravning